diumenge, 25 d’agost del 2024

ESQUEIXADA DE BACALLÀ

 

Ingredients:


  • 1 llom de bacallà dessalat
  • 1 tomàquet vermell madur
  • ceba tendra
  • olives
  • OOVE, sal



Elaboració:

Treure la pell del bacallà i l'esqueixem (ho podem fer amb bacallà comprat ja esqueixat).

Tallarem la ceba tendra (1 trosset) en juliana fina o a la brunesa.

Pelem el tomàquet i li traiem les llavors. El piquem i el salem lleugerament.

En un plat o safata ho barregem tot bé i ho amanim amb un bon oli d'oliva i hi afegim unes olives verdes o negres.
Servir fresquet.


També hi podem espolsar una mica de julivert ben picat per sobre. El tomàquet també el podem ratllar.






BARQUETES DE "CABDELLS DE TUDELA" FARCIDES DE GAMBES I PINYA

 

Ingredients:

  • 3 enciams de "cabdells de tudela"
  • 200 gr. de gamba petita pelada cuita
  • 2 rodelles de pinya (fresca o de conserva)
  • 3 cullerades de salsa rosa


Elaboració:

Retirem la primera fulla dels capdells. De les següents, reservem 6 fulles grans i senceres, que les farem servir de barqueta.

Tallem en juliana fina la resta dels cabdells i ho posem en un bol. Hi afegim les gambes descongelades i la pinya tallada petita. Incorporem la salsa rosa i barregem bé.

Omplim les barquetes i reservem una estona a la nevera, per servir fresquet.

BRAÇ DE GITANO DE NATA

 


Ingredients:

  • 75 gr. de farina
  • 75 gr. de sucre
  • 3 ous
  • 1 sobre de llevat Royal
  • Vainilla líquida
  • 1 pessic de sal
  • sucre de llustre (glas)
Per la nata : 200 ml. de nata líquida per muntar, 40 gr. de sucre glas, 1 cullerada de mascarpone



Elaboració:

Separem els rovells de les clares.

En un bol , muntem (amb les varetes elèctriques) les clares a punt de neu amb la meitat del sucre i un pessic de sal.
Fem el mateix amb els rovells, els muntem en un altre bol junt amb l'altra meitat de sucre, fins que ens quedin blanquinoses. Hi tirem unes gotes d'essència de vainilla (o 1 cullerada de sucre vainillat).

En el bol dels rovells i anem afegint les clares a punt de neu, amb moviments envoltats perquè no ens baixi. A continuació anem afegint  la farina i el llevat (tot tamisat), fins a tenir-ho tot ben integrat.

Aboquem la massa en un motlle tipus lékue per braços de gitano, o en una placa amb paper de forn. Igualar tota la superfície.
Posar al forn que haurem escalfat prèviament, a 180º (escalfor a dalt i a baix). Li deixarem uns 10 minuts, com que és molt prim es fa ràpidament.

Traiem del forn i deixem uns minuts i posem la placa del pastís a sobre un drap de cuina net. Ho enrotllem i deixem refredar.

Mentre es refreda muntem la nata : 
Tindrem al congelador la nata, un bol i les varetes al congelador uns 15 minuts.
Ho traiem i muntem la nata (junt amb la cullerada de mascarpone) amb la batedora de varetes, quan quasi estigui muntada hi afegim els 40 gr. de sucre de llustre .


Quan estigui freda la placa de pa de pessic, la desemboliquem i repartim la nata per sobre amb una espàtula, deixant un espai en els extrems. Tornem a embolicar, i omplim els laterals amb una mica de nata que haurem reservat.
Empolvorar amb sucre de llustre.



També es pot congelar.


diumenge, 4 d’agost del 2024

TABULÉ

 

 Ingredients:


  • 1 tassa de cuscús
  • 1 ceba tendra petita
  • 1 tomàquet
  • Mig cogombre
  • Julivert
  • un grapat de panses semse llavors
  • Menta
  • Llimona
  • comí en pols, sal, pebre negre
  • Oli d'Oliva verge extra



Elaboració:


En un cassó escalfem aigua amb una mica de sal i 3 cullerades d'oli.
Quan comenci a bullir, retirem del foc i hi tirem la tassa de cuscús i el deixem hidratar, tapant amb un drap de cotó. Remenar-ho tot bé i deixar refredar.

Pelem el cogombre i el piquem petitet. Fem el mateix amb la ceba i el tomàquet (sense pell ni llavors).
Ho posem tot en un bol. Hi afegim unes fulles de menta i de julivert tot ben picat, les panses , el suc de mitja llimona i un bon raig d'oli d'oliva.

Incorporem el cuscús hidratat i ho remenem tot molt bé.

Afegim una culleradeta de comí en pols,  una mica de pebre negre i un raig d'oli d'oliva (provem si està bé de sal, si no n'hi afegirem).

Tornem a barrejar bé i ja ho podem servir.