Ingredients:
- 350 gr. fideus per fideuà
- 12 gambes vermelles fresques
- 4 escamarlans
- 1 calamar
- 1 sípia
- 100/150 gr. de peix (rap, llobarro... lo que tinguem)
- 1 ceba mitjana
- 3 tomàquets madurs
- 3 grans d'all
- 100 ml. de vi blanc
- OOVE, sal, pebre vermell dolç
- 1000 ml. de fumet de peix
Elaboració:
Rentar bé el calamar i tallar el cos en rodelles i les potes a trossos.
Fer el mateix amb la sípia i tallar a quadradets (si és sípia bruta, reservar la melsa )
Tallar la ceba ben petita i ratllar el tomàquet (sense pell ni llavors).
En la paella on farem la fideuada, saltem 4 gambes i les reservem (seran per posar a sobre quan ja estigui la fideuada feta). En el mateix oli, saltem la sípia i el calamar i el retirem. A continuació fem el mateix amb els escamarlans i la resta de les gambes (lleugerament salat), que reservem en un bol a part.
En el mateix oli (si cal n'afegim), sofregim la ceba a foc baix fins que ens quedi ben cuita. A continuació hi posem l'all picat (fent un forat al mig de la paella), sobretot vigilant que no se'ns cremi i hi afegim el tomàquet ratllat amb una culleradeta petita de pebre vermell (i si tenim la melsa de la sípia), i deixem confitar-ho tot plegat.
Quan ja estigui ben fet, afegim el vi blanc i deixem uns minuts que evapori, i hi incorporem el calamar i la sípia, barrejant-ho bé. Apagar i deixar reposar uns minuts.
Mentrestant, escalfem el brou (jo he posat 1/2 litre de brou blanc fet amb unes espines de rap i una ceba petita i 1/2 litre de brou vermell dels Pescadors de Roses, però el podeu fer si voleu).
Agafem les gambes i les pelem (excepte les 4 que hem reservat per adornar el plat). En un colador xinès hi posem els caps i les cloves, amb un cullerot de brou perquè tregui tota la substància, prement bé amb una mà de morter. L'afegim al sofregit.
Agafem una paella amb un raig d'oli i hi sofregim els fideus, que ens quedin torrats, els traiem i els posem sobre paper de cuina que treguin l'excés d'oli.
Tornar a escalfar el sofregit amb el calamar i la sípia i també afegirem les gambes pelades, la resta de gambes i escamarlans i el peix (llobarro, rap.... ) tallat a daus.
Incorporem els fideus i ho barregem bé. Aprofitem per distribuir els escamarlans i les gambes, que ens quedi maca la paella.
Tirem el brou calent i ho salem. Deixem bullir aproximadament 15 minuts (depèn del gruix dels fideus).
Un cop cuits, retirem i deixem reposar 5 minuts.
Encendre el grill del forn i gratinar entre 3 i 5 minuts més i ja podrem servir, amb una cullerada d'all i oli (al gust).
Podem incloure pebrot vermell en sofregit, també musclos i cloïsses al final.