diumenge, 28 de març del 2021

PASTIS SACHER

 

Ingredients:


(per el pastís:)

  • 140 gr. xocolata negra per fondre (70% )
  • 100 gr. de sucre
  • 140 gr. de mantega
  • 6 ous
  • 110 gr. de farina
  • 30 gr. de cacau en pols sense sucre
  • 1 culleradeta de llevat Royal
  • Melmelada de gerds, maduixes, préssec, figues... la que volgueu
(per la cobertura:)
  • 200 xocolata negra per fondre 
  • 200 ml. nata líquida
  • 40 gr. de mantega
(per l'almívar:)
  • 100 gr. sucre
  • 60 ml. aigua
  • Unes gotes d'extracte de vainilla o si és per adults, un raig d'algun licor.

Elaboració

Escalfar el forn a 180º

En un cassó a foc baix, desfer la mantega mentre anem remenant. Quan quasi estigui mig desfeta, afegir la xocolata tallada a trossets i remenar fins que estigui fosa. Treure del foc i reservar.

Separar clares i rovells dels ous.
En un bol gran amb la batedora de varetes, muntar els rovells amb el sucre fins que ens quedin blanquinosos.
En un altre bol, muntar les clares amb un pessic de sal,  fins que ens quedin ben muntades  a punt de neu.

Ara agafar el bol dels rovells i incorporar la barreja de la mantega amb la xocolata (temperada, que no estigui calenta), remenar bé amb una espàtula que quedi tot ben integrat.
Afegir la farina, el llevat i la xocolata en pols en diferents tandes, tamisant-ho. Costa una mica d'anar barrejant perquè queda molt espès. Per últim, incorporar les clares muntades a punt de neu, de mica en mica i amb moviments envoltants,  perquè no ens baixi.

Agafem  un motlle desmuntable (d'uns 23 cms.), l'untem amb mantega i empolsem amb farina. Bolcar la massa al motlle i el posem al forn.
Depenent del forn pot trigar de 30 a 40 minuts, el millor és que quan ja faci uns 25 minuts ho comproveu punxant amb un escuradents llarg (abans no, que ens podria baixar).

Mentre fem l'almívar, barrejant l'aigua amb el sucre i el licor o la vainilla i portar a ebullició. Reservar.

Retirar el pastís quan estigui cuit i posar a sobre una reixeta que se'ns refredi. Desemmotllar quan estigui fred.
Tallar pel mig horitzontalment (amb una lira, que és un estri especial per tallar, és molt barat i val la pena perquè ens queda totalment recta, si no en teniu ho feu amb un ganivet de serreta) . Si ens ha pujat molt del centre, anivellar tallant una mica el més boterut, també es pot girar i deixar la part de dalt a sota.

Pintem la part interna d'una de les 2 parts amb l' almívar.
Després, untem amb  una bona quantitat de melmelada. Tornar a muntar el pastís.

Només queda fer la cobertura: 
Escalfem la nata fins que  bulli, retira  del foc i abocar la xocolata, remenant fins que ens quedi ben desfeta (per facilitar-ho, jo abans passo  la xocolata per la picadora). Afegir la mantega i remenar que ens quedi tot ben fi.

Posem el pastís sobre una reixeta (a sota posem paper de forn) i setinem el pastís procurant que ens quedi llis (abans amb un pinzell, pintem els laterals). Deixar refredar a temperatura ambient.


Es fa  amb farina de blat, però es pot substituir per farina sense gluten, mescla mix C rebosteria  de Schär. Tot amb les mateixes mides. Jo l'he fet amb aquesta farina (a casa tenim un celíac) i ha sortit així de fantàstica !!!


Amb aquesta recepta i una mica engalanada,  també he fet un pastís d'aniversari per la meva néta que feia 3 anys. 










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada