4 peus de porc
Salsafins (1 kg)
ceba
tomàquet
12 ametlles torrades
3 grans d'all
farina, sal, pebre, oli, 1 fulla de llor
Elaboració:
Bullir els peus de porc amb una fulla de llor fins que estiguin ben tendres. (jo els compro cuits i els hi arrenco el bull 1/2 hora fins que veig que estan molt tous).
Pelar els salsafins amb un pelador (també es poden rascar amb un ganivet). Netejar bé i fer bullir amb una mica de sal fins que estiguin cuits.
Deixar refredar. Fregir enfarinats (lleugerament) els peus de porc i reservar. Fer el mateix amb els salsafins. Tot amb poca farina i espolsant-la perquè no quedi en excés.
En una cassola, posar a coure una ceba tallada molt petita, fins que estigui transparent. Afegir tomàquet i deixar fer. Quan ja estigui, tirar-hi els peus i remenar una mica. Afegir aigua (o millor una mica de brou de carn i aigua de bullir els peus) i rectificar de sal i pebre.
Deixar fer amb el foc mig-baix. Fer una picada amb les ametlles i els grans d'all i afegir a la cassola. Tapar. Afegir els salsafins i que vagi coent, més o menys una 1/2 horeta i que no ens quedi enganxat (anar sacsejant), tirar-hi una mica d'aigua si cal.
Millor fer el dia abans, que així queda molt millor.
************************************
El salsafí (o salsifí) és un tubercle similar al nap, però amb un sabor més suau i fi, és una arrel llarga i prima com la pastanaga. Típics de les comarques gironines, en concret de la comarca de La Selva. Molt bons per fer guisats amb ànec, pollastre, peus de porc, etc.