diumenge, 26 de maig del 2024

ARRÒS DE POP, GAMBES, RAP I CARXOFES

 

Ingredients:



  • 1 rap petit 
  • 16 gambes vermelles fresques
  • 2 potes de pop cuit
  • 2 carxofes
  • 400 gr. d'arròs
  • 1 ceba
  • 2 grans d'all
  • 3 tomàquets madurs
  • 100 ml. de vi blanc
  • OOVE, sal, pebre vermell dolç
  • Fumet de peix (800 - 900 ml)



Elaboració:

Tallar el rap en 2 filets, i fer-ne daus i el salem lleugerament.
Tallar el pop a rodelles d'aproximadament 1 cm.
Pelem les gambes, reservant els caps i les closques, reservant-ne 4 senceres.
Bullim les carxofes tallades en 8 trossos,en aigua lleugerament salada,  que no quedin excessivament cuites perquè no se'ns desfacin.

Posem un raig d'oli en la paella on farem l'arròs i saltem lleugerament les gambes (molt poquet), retirar i fer el mateix amb els daus de rap, després amb el pop i per últim les carxofes que hem bullit.
(reservarem les gambes que no hem pelat i les puntes de les potes de pop, per posar a sobre un cop fet).

En el mateix oli (si cal n'hi afegim), primer sofregim els caps i les closques de les gambes, aixafant perquè ens quedi tota la substància a l'oli. Ho retirem tot i hi afegim  la ceba tallada molt petita, quan  estigui una mica rossa afegir un parell de grans d'all picats. A continuació hi tirarem el tomàquet ratllat (sense llavors ni pell), amb una cullerada petita de pebre vermell dolç. Sofregir lentament fins que estigui ben brillant, i afegir un raig de vi blanc. Deixar evaporar uns 5 minuts.

Ara hi tirarem l'arròs, que el torrarem una mica, mentre anem remenant.
Afegim el pop i les carxofes. Abocar el fumet de peix ben calent, el doble i una mica més que la quantitat d'arròs. Salar.

Deixarem coure, sense remenar, uns 20 minuts. Quan porti 12/15 minuts coent, hi afegim els daus del rap i les gambes pelades.

Quan ja estigui cuit, hi posem a sobre les dues puntes de les potes de pop i les gambes que hem reservat senceres.

*si no és temps de carxofes, ho podem fer amb carxofes en conserva o sense.

*si us voleu estalviar el pas del sofregit, us recomano el "sofregit de tomata i ceba ecològica" d'en Quim Matas , boníssim  https://elsofregit.com/sofregits/









ORUJO D'HERBES

 

Ingredients:


  • 1,5 litres d' orujo sec
  • Herbes : alfàbrega, romaní, menta, farigola......
  • Espècies:  claus d'olor, boles de ginebró, canyella
  • 450 ml. d'aigua
  • 450 gr. de sucre


Elaboració:

Posem a assecar les herbes a les fosques, durant una setmana.
En relació amb les quantitats, al gust de cadascú, jo he posat uns quants brots de cada.

En un pot que tanqui hermètic, de boca ampla i ben net, hi posem les herbes. 
També 1 branca de canyella, un grapat de boles de ginebró, 5 o 6 claus dolor......

Hi tirem l'orujo sec i ho deixem a les fosques, en un lloc fresc, durant 3 setmanes.

Passat aquest temps, ho colem bé (primer amb un drap i després amb filtres de cafetera (tipus melitta).

Fem un almívar amb l'aigua i el sucre. Quan estigui fred, ho barregem amb l'alcohol, sacsegem i ja podem embotellar. Millor deixar reposar 1 mes abans de consumir.

LICOR DE TARONJA


Ingredients:


  • 1´200  litre  d' orujo sec
  • 8 taronges 
  • 450 gr, de sucre 
  • 350 ml. d'aigua


Elaboració:


Rentem bé les taronges. Millor aconseguir-les ecològiques, sinó les freguem bé amb un respall de fibra de coco. 

Les pelem, traient només la part taronja (sense la part blanca, ja que amarganteja).

Les posem en un pot de boca ampla junt amb l'orujo.

Ho guardem en un lloc fosc i fresc, xinxollant 1 cop per setmana, i li deixem unes 3 / 4 setmanes. 

Un cop passat aquest temps, ho colem molt bé. 

A part, farem un almivar amb el sucre i l'aigua. Quan estigui fred, ajuntar amb l'alcohol barrejar i embotellar. Esperar unes setmanes abans de consumir.


 

diumenge, 19 de maig del 2024

MUSCLOS A LA MARINERA


Ingredients:



  • 2 kg. musclos
  • 1 ceba mitjana
  • 2 grans d'all
  • 2 tomàquets madurs
  • 1/2 got de vi blanc
  • 1 fulla llor
  • 1 bitxo picant de caiena (o un troç cirereta)
  • sal- oli - pebre negre - julivert



Elaboració:

Netejar bé els musclos i obrir-los en una olla. Reservar.

Amb una mica d'oli en  una cassola gran, ofegar la ceba tallada molt petita i l'all laminat,  amb una mica de sal perquè suï.
Quan estigui transparent, afegir el tomàquet sense la grana i ratllat. 
Afegirem el bitxo picant i una fulla de llor. Deixar sofregir tot fins que quedi ben brillant.  Incorporar el vi blanc i deixar evaporar uns minuts.

A continuació tirar-hi els musclos amb l'aigua que han deixat anar al coure  i hi tirem una mica de pebre negre. Remenar bé i tapar. Deixem que es vagin integrant tots els sabors , destapem i podem tirar-hi una mica de julivert picat abans de servir.





Una variant: afegint cap al final unes cloïsses que haurem obert prèviament en una paella amb una mica d'oli.


"MIGUELITOS" DE CREMA (NATA, TRUFA, NATA AMB MADUIXES ...........)

 

Ingredients.


  • 1 làmina de pasta de full
  • sucre glas per decorar
Per la nata:
  • 200 ml. nata per muntar
  • 1 cullerada de mascarpone (opcional)
  • 40 gr. sucre glas
Per la crema:
  • 250 mr. llet
  • 20 gr. de Maizena
  • 1 pal de canyella
  • 1a pell d'una llimona
  • 1 ou
  • 50 gr. sucre

Elaboració:

-Primer farem la crema:


Posem la llet en un cassó amb la pell de la llimona i la canyella i fer-li arrencar el full. Treure del foci deixar infusionar, tapat durant uns 10 minuts. Retirar la llimona i la canyella.

En un bol, barrejar el rovell d'ou amb el sucre, batre-ho bé fins que quedi una pasta ben fina.
A part, dissoldre la maizena amb una mica de llet tèbia, vigilant que no ens quedin grumolls.

Tornar a posar al cassó al foc, i quan estigui calenta la llet, afegir la maizena , baixar el foc i anar remenant fins que comenci a quedar espès. A continuació tirar-hi el rovell amb el sucre sense parar de remenar fins que ens quedi espès.
Deixar refredar.


-Ara la nata:

Prèviament haurem posat 1/2 hora al congelador un bol metàl·lic, les barnilles de la batedora, la nata per muntar i el mascarpone, que quedi tot ben fred.
Ho traiem, posem la nata i una cullerada de mascarpone al bol, i batre amb la batedora de barnilles, fins que comenci a muntar, afegir el sucre glas i seguir batent fins que la tinguem muntada (quan aixecant les varetes , la nata fa pics).
Reservar a la nevera.



-La pasta fullada:

Escalfar el forn a 200º amb
Tallem la pasta fullada en rectangles de 4 x 5 cms. 
Els anem col·locant en una placa folrada en paper de forn, deixant una mica d'espai entre ells, ja que s'infla.
Enfornar uns 12 minuts, han de pujar i quedar torradets, vigilar que no se'ns cremin.
Retirar i posar a sobre una reixa, que es refredin.

Amb un ganivet, obrir per la meitat cada peça. Farcir la meitat amb nata i l'altra amb crema (amb la mànega pastissera). Per últim, espolsar-hi sucre glas per sobre.




Es poden fer amb peces més grans o d'altres formes.
Es pot fer amb pasta fullada sense gluten, i així tindrem un postre apte per a celíacs.
Els Miguelitos són uns postres típics de La Roda (Albacete), i originalment es fan amb crema, tot i que els podem fer amb nata, trufa.....
















PORROS AMB VINAGRETA

 

Ingredients:


  • 3 porros 
  • 1/2 tomàquet
  • 1 tros de ceba tendra
  • OOVE, vinagre de poma, sal, pebre negre




Elaboració:

Tallar la part blanca dels porros, i fer-ne 2 trossos de cada un, retirant la primera capa.

En una olla amb aigua i una mica de sal, bullir els porros a foc suau per evitar que se'ns desfacin, fins que punxant veiem que estiguin tendres.

Retirar, escorre i assecar amb paper de cuina. Col·locar en una safata.

Tallar un tros de ceba tendra a la brunesa petita., igualment amb el tomàquet sense pell i sens les llavors. Fer una vinagreta amb oli d'oliva, vinagre de poma, un pèl de sal i un polsim de pebre negre. 

Repartir per sobre dels porros la barreja de la ceba amb el tomàquet i la vinagreta. 

Servir fred.



Hi podem afegir "piparres" picades, olives, cogombrets en vinagre....... i també ho podem fer només amb la ceba.


diumenge, 5 de maig del 2024

PASTÍS FRED DE TONYINA

 

Ingredients:


  • 1 paquet de pa de motlle sense crosta (12 llesques)
  • 1 pot d'olives farcides
  • Tonyina en oli (250 gr. escorregut)
  • Blat de moro dolç (conserva)
  • 1 tomàquet
  • 4 ous
  • Maionesa (feta a casa o una de pot que sigui bona)


Elaboració

Agafem un motlle tipus plum-cake i el folrem totalment amg film plàstic de cuina, deixant que ens sobri un bon troç per cada costat.

Bullim els ous uns 12 minuts, refredem i els reservem.

Pelem el tomàquet i el tallem a daus petits. Tallem les olives a rodelles. Piquem els ous durs  (reservem mig ou i unes quantes olives per la decoració).

En un bol hi col·loquem el tomàquet, les olives, els ous durs, la tonyina escorreguda i esmicolada,  4 o 5 cullerades de blat de moro i unes quantes cullerades de maionesa. Barregem bé.

Folrem el motlle amb llesques de pa de motlle, ens ha de quedar totalment cobert, tallant el pa per ajustar-ho bé. Posem una capa de la barreja que haurem fet de la tonyina. Una altra capa de pa i una altra de la tonyina vigilant que ens quedi totalment cobert fins les vores. Anirem fent capes fins a  acabar amb una de pa (en total hi hauran 4 capes de pa i 3 de la mescla de tonyina).

Un  cop acabat, cobrim el pastís amb el film de plàstic que hem deixat de més i així no s'ens assecarà, prement una mica.

Deixarem un mínim de 3 hores a la nevera (també o podem fer el dia abans).

Desemmotllem, retirant el plàstic que tapa el pastís i bolcant-lo en una safata. Hi escampem maionesa per sobre i decorem amb unes llenques de tonyina, ou dur i olives tallades, a gust.