diumenge, 29 de setembre del 2024

MOUSSE DE FIGUES


 Ingredients:

  • 500 gr. de figues pelades (més o menys són 750 gr. de figues)
  • 50 gr. de sucre
  • 50 ml. de llet
  • 200 ml de nata per muntar
  • 3 fulles de gelatina





Elaboració:


Hidratem les fulles de gelatina en aigua freda.

Triturem les figues pelades i el sucre amb la batedora de braç. 
Escalfem la llet i hi dissolem la gelatina. Ho afegim a les figues triturades.

Semimuntem la nata (abans, refredem bé les varetes i la nata en el congelador, uns 10 minuts).

En un bol, hi posem la mescla de les figues i hi anem incorporant la nata semimuntada, amb cura perquè no ens perdi esponjositat.

Ho deixem refredar a la nevera, 5 o 6 hores. Servim en gots o en copes, adornant amb un trosset de figa.


diumenge, 22 de setembre del 2024

FIGUES AL FORN AMB FORMATGE I PERNIL

 

Ingredients:



  • 8 figues
  • 1 tros de formatge "rulo" de cabra 
  • 8 llesques fines de pernil serrà
  • Mel



Elaboració:


Tallem la cua de les figues, i les tallem amb una creu (sense arribar a baix de tot). 

Hi posem un trosset de formatge a dins, i embolcallem la figa amb una llesca de pernil. Ho fixem amb un escuradents.

Els posem al forn calent uns 15/20 minuts.

Traiem i deixem refredar. Abans de servir hi tirarem un rajolí de mel per sobre.





diumenge, 8 de setembre del 2024

CARPACCIO DE FIGUES AMB PERNIL I AVELLANES

 

Ingredients:

  • 6 figues
  • 70 gr. de pernil ibèric
  • 12 avellanes torrades
  • Oli d'Oliva Verge Extra





Elaboració:


Pelar les figues 6 figues (en reservem 1 per decorar)
Les col·loquem sobre paper  film de plàstic. Cobrir-les amb un altre tros de plàstic.
Amb un got les aixafem, que quedi una làmina rodona i de mida d'un plat més o menys.
Posar al congelador unes 2 hores.

Un cop passat aquest temps, traiem el film i  posem el carpaccio en un plat. Deixem uns minuts que se'ns descongeli.
A sobre hi repartim els trossets de pernil que ens quedi ben posats. 
Espolsem per sobre les avellanes (que haurem esmicolat una mica amb el morter). 
Ho ruixem amb una mica d'oli d'oliva.


Ho guarnim amb una figa tallada a quarts.



Ho podem fer igual però amb pinyons torrats  i uns crostonets de pa fregits






PAPAS ARRUGADAS AMB MOJO PICÓN

 


Ingredients:

  • 12 patates petites
  • un grapat de sal gruixuda (uns 60 gr.)
  • Mojo Picón



Elaboració:

En una olla hi posem les patates ben netes, cobertes d'aigua i amb la sal. Les posem a bullir uns 15/20 minuts, en tot cas ho comprovem punxant-les amb una broqueta o un escuradents.

Retirem l'aigua i les posem a foc baix, anant sacsejant l'olla. Es tracta que quedin ben seques i arrugades. (uns 8/10 minuts).

Ja les podem servir amb la salsa que vulguem. Jo vaig aprofitar comprar un mojo picón boníssim a Lanzarote. Algun dia ja provaré de fer-ne jo.



* A les Canàries fan servir un tipus de patata com la bonita, la valor, bonita negra....
   Aquí no es poden trobar de manera que jo ho he fet amb kennebec i han sortit prou bé.

FLAM DE RATAFIA

 

Ingredients:


  • 1/2 litre de llet
  • 80 gr. sucre
  • 5 ous
  • 2 cullerades de sucre per fer el caramel (o caramel líquid ja preparat)
  • 200 ml. ratafia




Elaboració:

En un cassó escalfar la ratafia, fins que redueixi la meitat.

Fer el caramel amb una mica de sucre i posar-lo en el fons del motlle ( un de rectangular o en motlles individuals). També podeu fer servir caramel líquid de compra.

Escalfar la meitat de la llet amb el sucre, fins que quedi fos. Quan comenci a bullir retirar del foc.

En  un bol , batre els ous  i afegir l'altra meitat de la llet. Afegim la ratafia i la llet amb el sucre. Barrejar molt bé, suaument perquè no ens agafi aire i així evitem les bombolles.

Colar i bolcar-ho al motlle. També ho podrem fer en motlles individuals.
Els posem en una safata i li posem 2 dits d'aigua. Coure al bany maria, al forn prèviament escalfat a 200º uns 45 minuts. Abans de retirar, punxar amb un escuradents i si surt net ja el tenim a punt. Si no, deixar-lo uns minuts més.

Desemmotllar quan ja estigui fred, i guarnir amb nata, fruites, fruites confitades, sucre en caramel   o el que més ens agradi.




FIDEUADA DE RAP, POP I GAMBES

 

Ingredients:

  • 350 gr. fideus per fideuada (nº 3 o nº 4)
  • 12 gambes vermelles fresques
  • 200 gr. de potes de pop cuites
  • 1 cueta de rap (en 2 filets)
  • 1 ceba mitjana
  • 3 tomàquets madurs
  • 3 grans d'all
  • 100 ml. de vi blanc
  • OOVE, sal, pebre vermell dolç
  • 1000 ml.  de fumet de peix
  • All i oli





Elaboració:

Tallem el pop a rodelles i el rap a trossets.

Picar la ceba ben petita i ratllar el tomàquet (sense pell ni llavors).

En la paellera on farem la fideuada, saltem lleugerament les gambes. També el pop,  retirem i reservem. 

En el mateix oli (si cal n'afegim), sofregim la ceba a foc baix fins que ens quedi ben cuita. A continuació hi posem l'all picat (fent un forat al mig de la paella), sobretot vigilant que no se'ns cremi i hi afegim el tomàquet ratllat amb una culleradeta petita de pebre vermell  i deixem que confiti tot plegat.
Quan ja estigui ben fet, afegim el vi blanc i deixem uns minuts que evapori.

Mentrestant, escalfem el brou (jo he posat 1/2 litre de brou blanc fet amb unes espines de rap i una ceba petita i 1/2 litre de brou vermell dels Pescadors de Roses, però el podeu fer si voleu).

Agafem una paella amb un raig d'oli i hi sofregim els fideus, que ens quedin torrats, els traiem i els posem sobre paper de cuina que treguin l'excés d'oli.

Afegim el pop i el rap tallar a daus al sofregit, remenant-ho tot, que ens quedi ben mesclat.
Incorporem els fideus i ho barregem bé. 
Tirem el brou calent i ho salem. Deixem bullir aproximadament 15 minuts (depèn del gruix dels fideus).  

Un cop cuits, retirem i deixem reposar 5 minuts. Hi  posem les gambes per sobre, que ens quedi maco.

Encendre el grill del forn i gratinar entre 3 i 5 minuts més i ja podrem servir, amb una cullerada d'all i oli (al gust).









PEUS DE PORC AMB ESCAMARLANS

 

Ingredients:


  • 4 peus de porc
  • 8 escamarlans
  • 3 tomàquets madurs
  • 1 ceba
  • vi ranci
  • OOVE, sal, pebre negre, farina
  • 1 fulla de llor
  • Picada (12 ametlles torrades, 2 grans d'all, julivert, 1 llesca petita de pa i  1 trosset de xocolata negra



Elaboració

Jo he comprat els peus cuits, els he rentat i els he fet coure 30 minuts. Escorre els peus, reservant  l'aigua.

Agafem una cassola gran amb una mica d'oli i hi saltem els escamarlans (molt poquet). Retirem i fem el mateix amb els peus, un parell de minuts per cada costat. Retirar.

En el mateix oli, sofregir la ceba tallada petita, fins que estigui transparent. A continuació afegir el tomàquet ratllat sense pells ni llavors (també ho podem fer amb tomàquet ja sofregit si en tenim de fet, unes 3 cullerades).

Coure-ho tot fins que tinguem el sofregit ben brillant i en aquest moment hi tirem una cullerada de farina, la remenem bé i hi afegim mig got de vi ranci. Deixar uns 5 minuts a foc mitjà, que s'evapori l'alcohol.

Afegim els peus de porc, remenant bé i hi tirem 500 ml. de l'aigua de bullir els peus, que haurem colat abans. Ho salpebrem.

Deixar que vagi fent la xup-xup uns 20/30 minuts.

Mentrestant, fem la picada, amb una llesca molt petita de pa sec fregit, les ametlles, 2 grans d'all, una mica de julivert i un tros petit de xocolata negra.

5 minuts abans d'acabar el guisat, li tirem la picada i els escamarlans. Provar i rectificar de sal si cal.


Com tots els guisats, millor fer el dia abans.



SOPA DE TOMÀQUET I ALFÀBREGA

 

Ingredients:


  • 1'50 kg. de tomàquets madurs
  • 1 tros petit de ceba (opcional)
  • 12 fulles d'alfàbrega
  • 1 cullerada de vinagre de  poma
  • 100 ml. d'oli d'oliva verge extra
  • sal
  • pebre negre




Elaboració:

Rentem els tomàquets. Els pelem i traiem les llavors . Els tallem a trossos i els posem en el got del túrmix.
Tallem a quadrats la ceba.
Hi afegim 7 o 8 fulles d'alfàbrega i ho triturem tot bé.

Incorporem el vinagre, l'oli,  sal i pebre negre . Tornar a triturar que ens quedi ben integrat tot. 
Provar i si cal rectificar de sal i pebre.

Deixar refredar a la nevera-

Posar en gots o copes i servir amb una fulla d'alfàbrega a sobre . 






*Hi podrem afegir unes boletes d'oli d'alfàbrega:

En un morter aixafem unes fulles, i hi afegim oli d'oliva. El deixem emulsionar una estona, ho colem i ho posem en un biberó de cuina, abocant aquestes gotetes a sobre la sopa. Li accentúa el sabor i queda bonic.




*Si volem que ens quedi ben fi ho passem pel colador xinès, a mi m'agrada tal qual.

dijous, 5 de setembre del 2024

PEBROTS EN CONSERVA


Ingredients:



  • 750 gr. de pebrots italians (o de Girona)
  • 20 gr. de sucre
  • 10 gr. de sal
  • 110 ml. de vinagre de poma
  • 75 ml. d'oli d'oliva suau
  • 3 o 4 pots de vidre que tanquin bé (depèn de la mida)



Elaboració:

Rentem els pots de vidre i les tapes. Els posem en una olla i els cobrim d'aigua,  deixant bullir uns 30 minuts per esterilitzar. Millor posem un drap de cotó al fons perquè no se'ns trenquin els pots.

Rentar bé els pebrots.
Els obrim i retirem la cua, les llavors i les parts blanques. Els tallem a tires.

En una cassola ampla, hi posem els pebrots, la sal, el sucre, el vinagre i l'oli. Ho barregem bé.

Ho posem al foc, i deixem des que comença a coure uns 15 minuts a foc mitjà, remenant de tant en tant.
Han de quedar una mica cuits però amb consistència.

Retirem i omplim els pots de vidre, prement que ens quedin ben compactes. Acabar d'omplir amb el suc que han tret en coure'ls. Afegir una mica d'oli a la part de dalt.
Tanquem bé els pots i els posem en una olla, coberts d'aigua , a coure durant 30 minuts, que ens facin el buit (amb el drap de cotó al fons per evitar que se'ns trenquin els pots).


Retirem de l'aigua i deixem refredar de cap per avall.
Etiquetar.


Molt bons per acompanyar peix o carn, per amanides, per aperitius..........



diumenge, 1 de setembre del 2024

TOMÀQUET FREGIT EN CONSERVA

 

Ingredients:


  • Tomàquets ben madurs
  • Oli d'Oliva
  • Sal
  • Sucre
  • Pots de vidre que tapin bé


Elaboració

Rentem bé els pots de vidre i els posem en una olla (també les tapes) uns 30 minuts que bullin, per esterilitzar-los (millor posar un drap de cotó a la base, per evitar que se'ns trenquin els pots).
Treure de l'olla i deixar refredar cap avall, sobre un drap ben net.

Pelem els tomàquets (els podem escaldar 1 minut i seguidament posar en aigua amb gel). Jo els hi trec totes les parts blanques i les llavors, m'agrada més sense, però és opcional.

El tallem a trossos petits.

En una cassola, hi posem una mica d'oli i quan estigui calent hi afegim el tomàquet. El deixarem entre una hora i quart i una hora i mitja a foc baix/mitjà, tenint en compte que ha de reduir cap a la meitat aproximadament. També hi tirem sal i un polsim de sucre. Ho anem remenant de tant en tant. 
Quan quasi estigui cuit, hi passem la batedora de braç, perquè ens quedi més fi i acabem de coure.

Abans de retirar del foc, provem si està bé de sal.

En calent, omplim els pots de vidre, posant una mica d'oli a sobre, i els tapem ben fort.

Els posem coberts d'aigua en una olla i els bullim uns 20/30 minuts a foc mitjà  (fem el mateix, hi posem el drap a la base per evitar que se'ns trenquin els pots)

Traiem de l'aigua i deixem refredar de cap per avall.

No ens oblidem d'etiquetar amb la data abans de guardar al rebost.


També hi podem afegir alfàbrega, alls, pebre......