diumenge, 29 de gener del 2023

XATÓ

 

Ingredients:


  • Escarola
  • Olives negres
  • Bacallà esqueixat
  • Anxoves
  • Tonyina en oli 
  • OOVE, sal
  • Salsa de xató



Elaboració:

Rentar bé l'escarola i escorre-la. Tallar-la una mica i posar-la en una safata. Amanir una mica amb oli i sal.
Afegir a gust la salsa de xató  i remenar bé.

Col·locar per sobre el bacallà esqueixat, uns trossos d'una bona tonyina, olives negres i anxoves, junt amb unan mica més de salsa.


La salsa no l'he fet mai, la compro de la marca Ferrer, que està prou bé. A veure si m'animo algun dia a fer-la jo.

CARPACCIO DE PEUS DE PORC AMB GAMBES


Ingredients:


  • 2 peus de porc cuits, tallats pel mig
  • 8 o 10 gambes
  • Tomàquet natural (de conserva)
  • Oli d'oliva verge extra, vinagre de mòdena, sal



Elaboració:

Si comprem els peus ja cuits els fem bullir uns 15 minuts més. (Si els coem nosaltres, bullir-los amb un tros de ceba, 1 pastanaga, un tros de porro i una fulla de llor unes 2 h. i mitja o fins que estan ben cuits).

En calent, els traiem de l'olla i els desossem, conservant al màxim en trossos grans.

Traiem els caps de les gambes, les pelem i retirem el ventre. En una paella amb 4 gotes d'oli les saltegem mig minut. Reservem.

Agafem un paper film i  posem a sobre els peus desossats, distribuint per sobre les gambes. Ho enrotllem bé com si volguéssim fer una botifarra, caragolant les puntes, ben apretat. Ho acabem d'embolicar amb un paper d'alumini o un drap, que ens quedi tot ben compacte i posem a la nevera unes hores (o millor el dia abans).

Amb un ganivet que talli bé, en fem llesques lo més primes possible. Ho disposem en una safata.
Posem a sobre de cada tall una culleradeta de tomàquet confitat o de conserva (o natural ratllat) , i ho amanim amb oli d'oliva verge extra, sal i una mica de vinagre de mòdena.

CALÇOTS EN TEMPURA

 

Ingredients:


  • 12 calçots
  • 1 ou
  • Mitja ampolla petita de cervesa
  • sal
  • oli d'oliva
  • farina



Elaboració:

Netegem els calçots i els hi traiem les primeres capes, tallant les fulles, mirant que ens quedin tots més o menys de la mateixa mida.
Els emboliquem individualment amb paper d'alumini. 
Els posem al forn prèviament escalfat a 200º , durant 20/30 minuts (comprovar-ho, obrint un paquet).
Els traiem dels embolcalls i deixem refredar.

Preparem la pasta de la tempura. Batem un ou, i hi afegim la cervesa (molt i molt freda, posar-la una estona al congelador) i un pessic de sal. Remenar bé i anem afegint farina fins que ens quedi una pasta ben fina i sense grumolls.

Escalfem oli en una paella. Anem arrebossant els calçots amb la pasta de la tempura, fregint-los i posar-los sobre paper de cuina per eliminar excés d'oli.

Servir amb alguna salsa tipus calçots, romesco.......




dilluns, 16 de gener del 2023

RATAFIA DE CODONY

 

Ingredients;


  • 4 codonys de mida mitjana
  • 1 litre d'orujo sec
  • 1 branca de canyella
  • 250 gr. de sucre blanc




Elaboració:

Preparem un pot que pugui tancar hermèticament, ben net.

Rentem bé els codonys amb un raspall per verdures i el ratllem (amb un ratllador gruixut).

Dins el pot, posem capes de codony i sucre. (a mig pot hi posem la branca de canyella, és opcional, jo NO l'hi he posat).

El pot ha de quedar ple unes 3/4 parts. Hi afegim l'aiguardent i tapem bé.

Deixar reposar en un lloc fresc i fosc, durant uns 60 dies, xinxollant (sacsejant) de tant en tant. 
Colar primer i després embotellar filtrant amb papers de filtre de cafè (tipus melita).






diumenge, 15 de gener del 2023

NEULES FARCIDES DE MOUSSE DE TORRÓ D'ALACANT

 

Ingredients:


  • 1 paquet de neules gruixudes
  • Xocolata negra per fondre
  • 200 ml. de nata líquida per muntar
  • 1 tros de torró d'Alacant (al gust)


Elaboració

Amb un ganivet de serra, tallar les neules pel mig, amb compte que no s'ens trenquin.

Fondre una mica de xocolata, i banyar la punta de cada tros de neula. Posar sobre una reixeta que se'ns refredi la xocolata, ho podem posar a la nevera.

Mentre, muntem la nata  (recordar que perquè s'ens munti bé, han d'estar els estris i la nata tot molt fred).
Triturar bé el torró amb una picadora i barrejar amb la nata (quantitat a gust). 
Ho posem a dins  una mànega pastissera i farcim les neules  .
Servir decorat amb algun fruit vermell.


diumenge, 1 de gener del 2023

SAQUETS DE PAPER D'ARRÒS FARCITS DE VERDURES I XAMPINYONS

 

Ingredients:


  • Fulls de paper d'arròs  ("obleas")
  • Xampinyons (millor portobello)
  • 1 ceba tendra
  • 2 pastanagues
  • 1/2 carbassó
  • 1 tros de col blanca
  • sal
  • Oli d'oliva verge
  • Salsa de soja -vinagre de poma - la part verda de la ceba tendra - llavors de sèsam



Elaboració:

Tallem les verdures:
Els xampinyons ben nets, talls pel mig i laminats. La ceba, el carbassó  i la col en juliana i la pastanaga ratllada amb un ratllador gruixut.

En una paella amb una mica d'oli saltem els xampinyons, quatre voltes i hi afegim la resta de verdures . Ho salem i ho saltem uns 20/30 minuts a foc mitjà-baix, fins que estiguin cuites.

Hidratem els fulls d'arròs d'acord  al que posi el paquet (uns segons) un per un. Les anem retirant i posem sobre un drap de cuina net. Hi afegim una cullerada de les verdures i ho tanquem, doblant els costats cap a dins fent un saquet rectangular. Anem reservant.

En una paella amb 4 gotes d'oli, cuinar els saquets que ens quedin daurats. (vigilant que no es toquin, ja  que sinó  s'enganxen entre ells).

Preparem la salsa: Un bon raig de salsa de soja o tamari, 1 cullerada de vinagre de poma, un polsim de sèsam i unes fulles de ceba tendra tallades a rodelles.

Agafem una safata, hi posem el bol amb la salsa pel mig i al voltant els saquets que haurem tallat pel mig, els mengem mullant amb la salsa.



En el farcit també hi podem afegir unes làmines de formatge, uns fideus d'arròs cuits, etc