dilluns, 20 d’abril del 2020

FLAM DE COCO

Ingredients:

-500 ml. llet sencera
-4 ous
-100 gr. sucre
-80 gr. coco ratllat
-1 llimona




Elaboració:

Remullar amb la 1/2 de la llet, el coco ratllat, aproximadament 20 minuts.

Batre els ous i incorporar el sucre, barrejant bé.

A part en un cassó escalfar la resta de la llet amb la pell de la llimona i quan estigui calenta incorporar al bol dels ous i el sucre. Afegir la llet amb el coco i batre molt bé que ens quedi la mescla ben homogènia.

Posar sucre cremat (fet a casa millor que el que venen fet, però els 2 van bé) al fons de les flameres (per aquestes quantitats surten uns 6 o7 flams depenent de lo grans que siguin).
Abocar-hi la mescla i posar al forn al bany maria a uns 180 º  fins que punxant amb un escuradents surti net (aprox. 1 h i mitja).

Treure del forn i deixar refredar, i ja els tenim a punt.


diumenge, 5 d’abril del 2020

ÀNEC AMB SALSAFINS

 Ingredients:



  • 4 cuixes d'ànec
  • 1/2 kg salsafins
  • 1 ceba gran
  • 2 tomàquets madurs ratllats
  • 1/2 got de vi blanc
  • brou de carn o de pollastre
  • oli, pebre negre, sal
  • per la picada : un grapat d'ametlles, alls, julivert, 1 fetge de pollastre.




Elaboració:

Tallar les cuixes en 2 trossos, rentar.

Rostir l'ànec salpebrat en una cassola amb una mica d'oli,  a foc mitjà..
Retirar l'ànec quan estigui ros, i si cal treure una mica d'oli, ja que la pell deixa molt de greix.

Picar molt fina la ceba i deixar fer en el mateix oli a foc baix amb una mica de sal perquè suï. Quan estigui ben tova, afegir el tomàquet, anar remenant fins que el sofregit estigui ben brillant i afegir-li 1/2 got de vi blanc, deixant 10 minuts que s'evapori .

A continuació afegir l'ànec, mig cobrint amb el brou . Tapar i deixar coure a foc baix. L'ànec és molt dur, i triga molt a quedar tou (1 hora i mitja o 2, depenent... el millor és de tant en tant punxar a veure si està cuit). Vigilar que no quedi sense suc i si cal afegir brou.  Rectificar de sal.

A part, haurem netejat bé els salsafins, bullint-los amb una mica de sal, a continuació s'escorren bé i s'enfarinen i fregeixen. En el mateix oli fregir el fetge de pollastre. Reservem.

Quan l'ànec estigui ben tovet, afegir la picada feta amb una dotzena d'ametlles torrades, 2 grans d'all i una mica de julivert, i també el fetge de pollastre prèviament fregit. Deixatar amb una mica de brou i afegir al guisat, remenant bé. 10 o 15 minuts després afegir els salsafins , sacsejant bé la cassola que quedi ben repartit. 10 minutets més i ja estarà a punt, tot i que com tots els guisadets, millor fer-lo un dia per l'altre així queda més bo !!




El salsafí (o salsifí) és un tubercle similar al nap, però amb un sabor més suau i fi, és una arrel llarga i prima com la pastanaga. Típics de les comarques gironines, en concret de la comarca de La Selva. Molt bons per fer guisats amb ànec, pollastre, peus de porc, etc.