- 1 rap (750 gr)
- 200 gr. pèsols
- 3 tomàquets madurs
- 2 grans d'all
- 1 ceba mitjana
- 1 troç de porro (part blanca)
- farina, oli d'oliva, sal
- llor, pebre vermell dolç, pebre negre
- 1/2 got de vi blanc
- fumet de peix
- per la picada: ametlles crues, una llesqueta de pa sec, all i julivert
Fer un fumet de peix (peix de roca, crancs, cintes, espines, cap de rap, 1 ceba, 1 pastanaga, 1 fulla llor....).
Bullir els pèsols (jo normalment els faig al vapor, queden més dolços i no perden el color).
Agafar una cassola i amb una mica d'oli fregir (lleugerament) el rap salat i enfarinat. Retirar.
En el mateix oli (si cal n'afegim), tirar-hi la ceba, el porro i 2 grans d'all , tot tallat molt petit, amb una mica de sal . Deixar a foc baix que es vagi fent, fins que quedi transparent, i després afegir el tomàquet ratllat o aixafat, 1 fulla de llorer i 1/2 culleradeta de pebre vermell dolç. Fer el sofregit, a foc lent fins que quedi ben brillant i llavors afegim 1/2 got de vi blanc (cassola destapada, perquè s'evapori l'alcohol).
Uns 10 minuts després, abocar-hi 5 o 6 cullerots de fumet de peix i deixar reduir a foc mitjà, més o menys 15 minuts.
A continuació., passar tota la salsa pel colador xinès, prement bé amb la mà de morter per treure tota la substància , i si cal, hi afegirem una mica de brou per acabar de colar-ho tot bé.
En una paella petita amb una mica d'oli, fregir la llesqueta de pa sec, les ametlles (crues i pelades) i un parell de grans d'all. Ho piquem al morter amb unes branques de julivert.
En la mateixa cassola, col·locar el rap i afegir per sobre el sofregit colat. Incorporar els pèsols i la picada diluïda en una mica de fumet .
A foc baix, sacsejant bé la cassola que quedi ben repartit. Rectificar de sal si cal, i tirar-hi una mica de pebre negre. Ha de quedar amb suquet, hi podem afegir més fumet. Deixar tapat a foc baix uns 10/15 minuts.
Finalment , posar al forn uns 5 minuts més al grill, perquè quedi una mica torrat per sobre (opcional)
*també hi podem posar gambes, escamarlans, musclos.... En aquest cas, quan fregim el rap, també hi saltem els escamarlans o les gambes, i els musclos els obrim al vapor en una olla a part.
Afegirem aquest peix al final de tot.