diumenge, 26 de novembre del 2023

PLATILLO DE CARNS AMB BOLETS


Ingredients:

  • 1/2 pollastre
  • 1/2 conill
  • 1 tira de ral de costella porc
  • 12 mandonguilles
  • 3 botifarres
  • Uns quants bolets (de pot, conserva...)
  • 1 ceba gran
  • 3 tomàquets madurs
  • OOVE, sal, pebre negre
  • 1/2 got de vi ranci
  • Per la picada (1 llesqueta pa fregit, 12 ametlles torrades, uns quants pinyons, 2 grans d'all i julivert.




Elaboració:

Tallar tota la carn a trossos no massa grans. Salpebrar-la.
En una cassola amb una mica d'oli, anem fregint tota la carn  per tandes, fins que quedi rossa ( les butifarres senceres i un cop cuites les tallem pel mig, i les mandonguilles fregirles en una paella a part ).  Anem retirant i reservem.

En el mateix oli, hi tirem  la ceba tallada ben petita i quan estigui feta, el tomàquet.
Quan tinguem el sofregit ben brillant, afegir el vi ranci i deixar evaporar 5 minuts.

Després tirar-hi tota la carn  i remenar bé perquè es barregi amb el sofregit. Afegir un parell de gots  d'aigua i salpebrar. Tapar i deixar a foc baix-mig.

En una paella, amb una mica d'oli ,  sofregir els bolets (als que hi haurem afegit 1 cullerada de farina). Quan estiguin fets afegir-los a la cassola i tapar. Coure durant 1/2 hora, a foc baix, anem sacsejant la cassola, que ens quedi tot ben repartit. Si cal afegir una mica més d'aigua que no ens quedi sec.

Fem la picada al morter, amb una mica de julivert, 2 grans d'all, les ametlles, els pinyons i una llesqueta de pa fregit.
Afegir-la al guisat, i deixar bullir 10 o 15 minuts més.

Com tots els guisats, millor fer el dia abans, que reposi.

diumenge, 19 de novembre del 2023

VI DE LICOR DE NOUS VERDES

 

Ingredients :


  • 5 litres de vi negre bo
  • 15 nous verdes
  • 0.5 litres d'esperit de vi (he fet servir el destil·lat Caimán, licor pour fruits de 75º,  però es pot fer amb qualsevol altre que no li afegeixi cap aroma, que sigui neutre
  • 1 taronja
  • 1 kg. de sucre blanc



Elaboració:

Agafem una damajoana de boca ampla i li posem les anous verdes, tallades a trossos, el vi negre, el sucre, l'esperit de vi i la taronja tallada també a trossos.


Deixar 40 dies a sol i serena, xinxollant la garrafa cada dia.

Passats els 40 dies, ho filtrem (amb filtres tipus melitta)  i embotellem. Millor deixar reposar un parell de mesos abans de consumir.