Ingredients :
- 1 sípia gran (amb la melsa)
- 400/500 de pèsols
- 3 tomàquets madurs
- 2 grans d'all
- 1 ceba
- 1 copa de vi blanc
- OOVE, sal, pebre negre
(Per fer les mandonguilles: )
- 500 gr. de carn picada barrejada (vedella-porc)
- 1 ou
- 1 llesca (molla) de pa de pagès
- llet
- 3 grans d'all
- julivert
- farina
- 12 ametlles torrades
- julivert
- 2 grans d'all
- Una mica de safrà
- 1 raig de vi ranci
Elaboració:
Bullim els pèsols amb aigua i sal fins que ens quedin tendres. Colar (reservem un got d'aigua de coure'ls).
Mentrestant, farem les mandonguilles:
Remullem el pa amb una mica de llet. L'escorrem bé i en fem una pasta.
Barrejar la carn amb l'ou batut, el pa remullat, julivert picat, 3 grans d'all picat, sal i pebre negre. Remenar molt bé.
En fem boles de la mida que vulgueu, les enfarinem i fregim en una paella amb oli. Reservem en paper de cuina que treguin l'excés d'oli.
Colem l'oli de fregir i el posem en una cassola.
Hi sofregim la ceba tallada petita i un parell de grans d'all tallats en làmines. Quan estigui ben transparent, hi afegim el tomàquet ratllat (sense pell ni llavors) i la melsa de la sípia. Deixar que se'ns quedi tot ben sofregit.
Ara hi tirem la sípia (ben neta i tallada a daus) i el vi blanc. Barrejar bé i deixar 10 minuts a foc mitjà que s'evapori l'alcohol. Tirar-hi 1/2 got de l'aigua de bullir els pèols, tirar una mica de pebre negre i tapar.
Deixar coure a foc baix, fins que la sípia estigui ben tendra (uns 40 minuts, però millor que ho comproveu).
Un cop cuita, hi afegim les mandonguilles i els pèsols cuits i la picada (ben fina), provar i rectificar de sal si cal.
Tapar i acabar de coure uns 10 minuts que s'integrin tots els sabors.
Millor fer un dia per l'altre, com la majoria dels guisats.
Una variant: en comptes de mandonguilles ho podem fer amb botifarra tallada a trossos.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada