Ingredients:
- 8 talls de rap
- 2 llamàntols
- 1 grapat de cloïsses
- 1 kg. de patates
- 2 tomàquets madurs
- 4 grans d'all
- 1 ceba
- 1 nyora
- 1/4 l. vi blanc
- 1 copeta vi ranci
- 1 litre i mig de fumet de peix
- Sal, OOVE, pebre vermell dolç, pebre negre.
- Per la picada; julivert, 1 llesca pa fregit, 12 avellanes o ametlles
Elaboració:
Posar la nyora a hidratar en aigua calenta.
En una paella obrim les cloïsses (que haurem purgat 1 h amb aigua i sal). Jo ho faig així perquè sempre em fa por que si ho poso directament a la cassola, si n'hi ha alguna de dolenta em pot fer malbé el guisat. Reservem.
Separar el cap i les pinces del llamàntol. El cap, partir-lo pel mig i el cos tallar-lo en anelles. A les pinces els hi donem un cop amb la mà de morter.
En una cassola amb oli, fregir els grans d'all sense que es cremin i treure'ls. També fregir una llesca de pa sec, la reservem per fer la picada.
Un cop acabat, també ho podem posar a gratinar un parell de minuts al forn.
Separar el cap i les pinces del llamàntol. El cap, partir-lo pel mig i el cos tallar-lo en anelles. A les pinces els hi donem un cop amb la mà de morter.
En una cassola amb oli, fregir els grans d'all sense que es cremin i treure'ls. També fregir una llesca de pa sec, la reservem per fer la picada.
En el mateix oli fregir el rap, salat i enfarinat. Retirar i saltar els trossos de llamàntol. Retirar.
Tallar la ceba molt petita i ofegar en el mateix oli. Quan estigui transparent afegir el tomàquet (sense llavors i ratllat) i la 1/2 dels alls que havíem fregit.
Quan estigui tot ben sofregit, tirar-hi una cullerada de pebre vermell dolç i la carn de la nyora (que haurem tret de la pell un cop hidratades), donar quatre voltes i afegir el vi blanc i el vi ranci. Deixar uns 5 minuts que evapori l'alcohol.
Afegim les patates trencades (esqueixades, perquè deixin anar el midó), barrejar-ho bé amb el sofregit, i al cap de 3 o 4 minuts remenant, abocar el fumet de peix ben calent. Salpebrar.
En aquest moment posar els caps del llamàntol i les pinces.
Fer la picada amb una mica de julivert, la llesca de pa, els 2 alls fregits que teníem reservats i les avellanes (o ametlles).
Coure les patates uns 20 minuts (comprovar la cocció, ja que depèn de la varietat), a mitja cocció afegir la picada i quan estiguin cuites posar-hi les anelles del llamàntol, les cloïsses i el rap.
Abaixar el foc, sacsejant per no trencar el rap, i en 5 ó 6 minuts ja ho tindrem.
Tallar la ceba molt petita i ofegar en el mateix oli. Quan estigui transparent afegir el tomàquet (sense llavors i ratllat) i la 1/2 dels alls que havíem fregit.
Quan estigui tot ben sofregit, tirar-hi una cullerada de pebre vermell dolç i la carn de la nyora (que haurem tret de la pell un cop hidratades), donar quatre voltes i afegir el vi blanc i el vi ranci. Deixar uns 5 minuts que evapori l'alcohol.
Afegim les patates trencades (esqueixades, perquè deixin anar el midó), barrejar-ho bé amb el sofregit, i al cap de 3 o 4 minuts remenant, abocar el fumet de peix ben calent. Salpebrar.
En aquest moment posar els caps del llamàntol i les pinces.
Fer la picada amb una mica de julivert, la llesca de pa, els 2 alls fregits que teníem reservats i les avellanes (o ametlles).
Coure les patates uns 20 minuts (comprovar la cocció, ja que depèn de la varietat), a mitja cocció afegir la picada i quan estiguin cuites posar-hi les anelles del llamàntol, les cloïsses i el rap.
Abaixar el foc, sacsejant per no trencar el rap, i en 5 ó 6 minuts ja ho tindrem.
Un cop acabat, també ho podem posar a gratinar un parell de minuts al forn.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada