diumenge, 27 de març del 2022

MANDONGUILLES AMB ESCAMARLANS

 

Ingredients:

per les mandonguilles:

  • 400 gr. carn picada porc
  • 400 gr. carn picada vedella (en surten unes 30/35)
  • 2 o 3  grans d'all i una branca de julivert
  • 2 ous
  • Pa ratllat
  • Farina
  • 1 llesca de pa de pagès sec
  • Llet
  • OOVE, sal, pebre negre

  • 1 ceba 
  • 2 tomàquets madurs
  • 1/2 litre de fumet de peix (fet amb espines, cap de lluç, cap de rap....)
  • 8 escamarlans 
  • 150 ml. de vi ranci
  • OOVE, sal, pebre vermell dolç
  • per la picada; 1 llesqueta de pa fregit, 2 grans d'all, julivert, 12 ametlles


Elaboració:

Primer farem el fumet: rentar el peix i bullir-lo 20 minuts junt amb un tros de pastanaga. Colar.

Ara fem les mandonguilles:
En un bol, barrejar les 2 carns, les salpebrem (sal i pebre negre). Tallar molt petit els grans d'all i el julivert, i afegir a la carn junt amb els 2 ous sencers.

Prèviament, haurem remullat la llesca de pa de pagès en llet (només la molla, si no tenim pa de pagès, una quantitat similar de pa de barra).
Escorre una mica amb la mà i i incorporar a la carn.

Amassar-ho bé, afegint 3 o 4 cullerades de pa ratllat, han de quedar meloses.

Ara fer boletes, enfarinar-les i fregir-les en oli d'oliva, que quedin rosses per tots els costats, però que no ens quedin massa cuites. Escorre en paper de cuina i reservar.

Colar l'oli de fregir les mandonguilles i posem en una cassola. 
Fregir lleugerament els escamarlans i reservar-los. En el mateix oli, fregir una llesqueta de pa petita, el guardem sobre paper de cuina (per fer la picada).

Tallem la ceba molt petita i la sofregim a foc baix en el mateix oli (si cal n'hi afegim)  amb un polsim de sal. Quan estigui transparent, hi tirem els tomàquets ratllats (sense pell ni llavors), junt amb una culleradeta petita de pebre vermell dolç. Quan tinguem ben confitat el sofregit, hi tirem el vi ranci i deixem evaporar uns minuts. 
Incorporar les mandonguilles, barrejant bé amb compte de no trencar-les i hi afegim el fumet de peix. Tapar i deixar a foc mitjà uns 5 minuts.

Fem la picada amb el pa fregit, les ametlles torrades, els grans d'all i el julivert, que ens quedi ben fi,
L'afegim al guisat i deixem coure uns 15/20 minuts més. Si cal, hi afegim més fumet.

Per acabar, repartim per sobre els escamarlans, tapar, 5 minuts més i ja ho tenim.

Millor cuinar el dia abans, ens guanyarà en sabor.





3 comentaris:

  1. Te una pinta boníssima. Un dia ho faré, pero amb gambes doncs aquí a Australia no trobo els escamarlans!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. si, amb gambes ha de sortir perfecte també !

      Elimina
  2. Anònim5/12/2022

    Et sortirà super bé, amb gambes ha d’estar boníssim, llàstima que tant lluny no en pots trobar de Palamós ! 😀

    ResponElimina